Politie doet toch niks of wel..?

Politie doet toch niks of wel..?

Nermin Bećirbašić en John Striekwold, wijkagenten van Neerbosch Oost zijn op verzoek van de wijkraad van N.B.O. op bezoek om iets over de politie te vertellen en hun werkwijze.
Een algemeen gehoorde klacht is dat aangifte doen geen zin heeft want de politie doet er toch niks mee. Mensen voelen zich vaak in de steek gelaten, maar is dit terecht?

Mensen ervaren soms overlast of voelen zich onveilig in bepaalde situaties. Dat kan zijn door een groepje jongeren met hoodies die bij elkaar staan. De politie wordt gebeld maar die komt niet, waarom niet. De politie kan niet afgaan op gevoelens van mensen, zij komt pas in actie bij strafbare feiten en bij elkaar staan is niet strafbaar. Het advies is, als je dat niet té onveilig vindt, ga er naar toe en zeg gewoon eens goede dag, wie weet zijn het best aardige jongens.

Je ziet dat er drugs verhandeld worden maar wéér komt de politie niet, want wie zegt dat het om drugs gaat en niet om een pakje kauwgom? De politie wil dolgraag iets doen maar zij zijn gebonden aan de wet. Tóch moet je er melding van maken. Liefst nog kentekens noteren. Doe je dit niet dan weet de politie ook niets. Elke melding die je maakt word geregistreerd. Als er maar genoeg meldingen binnenkomen en de politie heeft voldoende in handen, kan zij tot actie overgaan. Of de dader daadwerkelijk wordt veroordeelt is niet aan de politie. Ook zij begrijpen soms het oordeel van een officier van justitie of een rechter niet, maar hebben het nakijken.

Drugsafval of overlast: meld het als je wilt dat er iets mee gedaan wordt!!

De wijkagent is er niet om je kat uit een boom te halen of omdat jij onenigheid hebt met je buurman. Ga eerst zelf het gesprek aan met je buurman, helpt dat niet dan kun je altijd terugvallen op buurtbemiddeling. Zij kunnen je wél helpen in veel gevallen.

De wijkagenten hebben vaak de handen vol aan huiselijk geweld, stalking, verwarde personen en andere sociale problematiek.

Heb je last overlast van rommel die voor je deur gedumpt wordt? Dat is heel vervelend en werkt verloedering van de wijk in de hand, maar óók dat is geen taak van de wijkagent, daarvoor kun je de Meld- en Herstellijn voor bellen of contact opnemen met je woningbouwvereniging. In veel gevallen wordt het voor je opgelost.

De wijkagenten, zo blijkt wel, werken zich een slag in de rondte voor de veiligheid in de wijk. Het punt is dat je voor een bepaald probleem de juiste instantie moet benaderen. De politie is er voor overtredingen van de wet, buiten dat staan zij ook machteloos. Melden heeft absoluut zin!!

Maak eens een keer een praatje met de wijkagent als je hem ziet en laat je voorlichten.

Wijkraad Neerbosch Oost.

Over de auteur

Redactie editor

Geef een reactie