HANdreiking studenten beweegt Quick wederom tot Walking Football

HANdreiking studenten beweegt Quick wederom tot Walking Football

4 maart 2021 10:00


Een nieuwe groep studenten Sportkunde en Verpleegkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) staat te popelen om het stokje over te nemen van hun voorgangers: de eerste schare studenten die voor hun stage Quick bij de hand hebben genomen om Walking Football op Sportpark De Dennen nieuw leven in te blazen. Drie jaar geleden sneuvelde het initiatief van Quick om te starten met Walking Football al op de tekentafel. Bij een gebrek aan helpende handen en belangstellenden. Terwijl het bij NEC, Blauw Wit, Orion en OSC, gericht op oud voetballers, wel van de grond kwam. Door hulp van vijf nieuwe HAN-architecten staat Walking Football bij Quick wederom in de steigers. Met een verruimde blik op de doelgroep krijgt de eenmalig winnaar van de KNVB-beker een prefab kans om eigentijds een thuis te bouwen voor ouderen uit de wijk.

DOOR: MAARTEN OMVLEE

“Eenzaamheid bij ouderen proberen te verminderen of te voorkomen.”

“Een paar jaar geleden hebben we bij Quick een demonstratie Walking Football gegeven om oud voetballers in de 60-plus-leeftijd warm te maken voor Walking Football”, aldus oud Quick keeper Alwies Hendriks. “De voormalige voetballers voelden zich echter nog te vief voor voetbalplezier in wandeltempo. We lopen nog hard, zeiden ze.” Dat er toch weer muziek zit in Walking Football aan de Dennenstraat dankt Quick aan een sextet studenten van de HAN: Lisa Bezem, Karlijn Kerkhof (Sportkunde), Thirza Tamminga, Isa Wijers, Fleur Sengers, Britt Wittenberg (Verpleegkunde). Lisa Bezem vertelt dat zij een andere insteek hebben gehanteerd: ”Voor een leerwerkplek hebben we een concept gemaakt met als doel te trachten om eenzaamheid bij ouderen in Nijmegen-Nieuw-West, uitgaande van zorginstellingen, te verminderen of te voorkomen. Dat doel willen we haalbaar maken door in te zetten op de sociale kansen die de wijk, Quick en sporten hen kan bieden. Als student Sportkunde ligt het dan voor de hand dat sport een uitstekend middel is om sociale contacten op te doen.”

Eenzaamheidsbestrijding

Karlijn Kerkhof brengt vervolgens de bal aan het rollen: ”Walking Football als middel schoot mij als eerste te binnen. Daar zijn we lijnen voor uit gaan zetten. Met Quick als ideale uitvalsbasis en als hoofddoel eenzaamheidsbestrijding bij ouderen. Natuurlijk zijn voormalige voetballers van Quick ook van harte welkom. Je hoeft ook niet perse 60-plus te zijn om mee te mogen doen. Je mag ook wat jonger zijn. Alle geïnteresseerden mogen meedoen. We willen om te beginnen wekelijks een vaste pilotgroep van zo’n tien deelnemers op het veld bij elkaar brengen, zodat het gaat leven en er sociale contacten kunnen ontstaan. Daarbij gaat het in eerste instantie erom samen op het veld actief te zijn. De groep studenten van de HAN die vanaf februari op ons concept voortbouwt, gaat bij die starters peilen welke vorm van Walking Football voor hen het meeste plezier oplevert. Ouderwets voetbalplezier, kleedkamerhumor en een derde helft in de kantine horen zeker bij het creëren van een sociale beleving. Naast het aanbieden van een ongedwongen manier om anderen te ontmoeten, is elke week een uur bewegen voor ouderen uiteraard een mooie bijkomstigheid.”

“Ouderwets voetbalplezier, kleedkamerhumor en een derde helft in de kantine horen zeker bij het creëren van een sociale beleving.”

Maatschappelijke ruggengraat

Door de voortrekkersrol die voort is gekomen uit de leerwerkplek van de HAN-studenten zetten Quick 1888, de dienst Sportondersteuning van de gemeente Nijmegen, De Waalboog en het ROC hun schouders onder Walking Football 2.0 bij Quick. Studentenbegeleider Iris Willemsen, docent Sport en Bewegen aan de HAN, benadrukt de maatschappelijke ruggengraat van het project van haar studenten: “Vanuit Quick kwam gaandeweg de wens om maatschappelijker betrokken te zijn. Daar geeft dit project de perfecte voorzet voor. Met het nieuwe fundament voor Walking Football krijgt Quick een nieuwe groep mensen over de vloer. Met voornamelijk ouderen uit Nijmegen-Nieuw-West kan, anders dan vroeger, de wijkbinding en maatschappelijke relevantie van Quick geïntensiveerd worden. Het is tegelijkertijd prachtig dat de gemeente Nijmegen, het ROC en de HAN gemobiliseerd zijn om voor Quick de rug te rechten. Zo wordt het Walking Football-plan een breed gedragen kans voor ouderen om actiever in het leven te staan. Onze studenten spelen soepel in op de maatschappelijke wens van Quick en de doelstelling van de gemeente: een sportaanbod realiseren dat iedereen in staat stelt een leven lang te bewegen.” Waarbij het ophalen van senioren zelfs tot de mogelijkheden kan gaan behoren. Evenals de mogelijkheid om vanuit De Waalboog jong dementerenden te laten participeren. In eerste instantie is lid worden van Quick geen vereiste. De velden zijn eigendom van de club en hoeven dus niet gehuurd te worden. Dat maakt het ook financieel laagdrempelig voor belangstellenden.

Achter de coronaschermen

Lisa, Karlijn, Thirza, Fleur, Isa en Britt hebben begin februari, aan het einde van hun stageperiode, het stokje doorgegeven aan de nieuwe lichting voortrekkers. Opnieuw een mix van studenten Sport- en Verpleegkunde: Rowen van der Laak, Sam van den Berg, Frank Luesink, Jay Grandjean (Sportkunde), Romy van Kruisbergen (Verpleegkunde). De tweede lichting HAN-studenten gaat, achter de coronaschermen, de uitdaging aan ervoor te zorgen dat de steigers rondom het Walking Football-project in de nabije toekomst weggehaald kunnen worden. Waarbij buurtsportcoach Pieter Hermans een belangrijk klankbord is. De lock-down-maatregelen van de pandemie zijn betreffende de startdatum helaas nog steeds een spelbreker. De allereerste balomwentelingen van Walking Football bij Quick komen daarentegen steeds dichterbij. Wanneer het mogelijk is om je voor deze allernieuwste tak van de oudste Nijmeegse omnivereniging aan te melden, wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Op 3 maart is er weer een overleg met alle betrokken partijen. Zhurney Margarita, vanaf 2016-2017 trainer van het damesteam van Quick, wordt de begeleider van de eerste Walking Footballers. Volgens Alwies Hendriks, niet alleen een vroegere Quick keeper, maar ook psychomotorisch therapeut bij De Waalboog en ROC-docent Sporten Bewegen, staan zijn ROC-studenten ook in de startblokken om door hun collega’s van de HAN aangestuurd te worden.

Lijkt het je leuk om mee te doen aan Walking Football of wil je meer informatie?

Neem contact op met Iris Willemsen. Mail: Iris.willemsen@han.nl of 0615903746

Over de auteur

Redactie editor

Geef een reactie